🚚 🍯  Złóż zamówienie za 189 zł i skorzystaj z opcji darmowej dostawy!

Szukaj

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Justyna, 17 sierpień 2021
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Może być kremowe albo z kawałkami orzechów. Mocno arachidowe albo ze słodkimi dodatkami. Nie ma wątpliwości, że masło orzechowe jest niezwykle smaczne, czy jednak jest dobre dla zdrowia?


Jakie są właściwości masła orzechowego?

Masło orzechowe jest pyszne, jednak czy jest przy tym równie zdrowe? Na szczęście tak! To produkt zawierający prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Wśród tych pierwszych warto wymienić zwłaszcza witaminy B3 oraz E. Mają one wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo witamina B3 bierze udział w syntezie hormonów, a witamina E opóźnia procesy starzeniowe komórek oraz pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Masło orzechowe jest także doskonałym źródłem wielu składników mineralnych m.in. potasu, magnezu, selenu oraz fosforu. Substancje wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego, przy tym mają korzystny wpływ na pracę serca oraz gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. 

Naturalne masło z orzeszków arachidowych jest świetnym wyborem dla wegan, wegetarian oraz sportowców. Wszystko dzięki sporej ilości białka. Spotkałeś się kiedyś z opinią głoszącą, że masło orzechowe sprzyja odchudzaniu? Jak najbardziej jest to prawda, a wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który pobudza przemianę materii, a do tego zapewnia długie uczucie sytości. Kolejną niezwykle cenną zaletą masła orzechowego jest zawartość tłuszczów nienasyconych. Kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9 mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, a przy tym są odpowiedzialne za obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto wszystkie wymienione kwasy wykazują działanie przeciwzapalne. Czy po zjedzeniu masła orzechowego może poprawić się Twoja koncentracja? Zdecydowanie tak, a wszystko za sprawą tryptofanu, zawartego w orzeszkach arachidowych. Substancja wpływa na polepszenie zdolności koncentracji oraz na poprawę pamięci.


Czy masło orzechowe zawsze jest najlepszym wyborem?

Wiemy już, że masło orzechowe jest świetnym wyborem zarówno dla osób pracujących fizycznie, jak i umysłowo. Produkt jest również idealnym elementem zbilansowanej diety. Pozostaje jeszcze pytanie, jakie masło orzechowe wybrać? Przed zakupem warto sprawdzić skład produktu, bowiem wbrew sloganom marketingowym wiele marek wykorzystuje substancje, które nie sprzyjają ludzkiemu zdrowiu. Zdecydowanie lepiej unikać masła orzechowego z dodatkiem utwardzanych tłuszczów roślinnych np. oleju palmowego. Tego typu substancja budzi kontrowersje już na samym poziomie niesprzyjającego ekologii sposobu pozyskiwania, a kiedy dodamy do tego szkodliwe oddziaływanie na ludzki organizm, otrzymamy składnik, którego powinno się wystrzegać. 

Nie są polecane także masła orzechowe z dodatkiem cukru. Jeżeli lubisz słodki smak, znacznie lepszą alternatywą jest pasta orzechowa z dodatkiem miodu albo owoców. Posiada ona niezwykłą głębię smaku, a do tego jest dużo zdrowsza od wariantu z cukrem. Naturalne masło orzechowe z powodzeniem może stać się elementem dobrze zbilansowanej diety. To produkt, który stwarza Ci niezwykle wiele możliwości. Doskonale smakuje zarówno na kanapce, jak i w sosach albo koktajlach. Wystarczy tylko, że znajdziesz swoją ulubioną opcję. Zapewniamy, że poszukiwania będą niezwykle smakowite.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów