🚚 🍯   Darmowa wysyłka od
(Paczkomaty In Post)
199,00 zł

Jak wykorzystać masło orzechowe?

Przeważnie smarujemy nim kanapki, jednak w rzeczywistości ma o wiele więcej zastosowań. Z czym jeść masło orzechowe? Przedstawiamy nasze propozycje, pośród których coś dla siebie znajdą zarówno zwolennicy słodkości, jak i entuzjaści wytrawnych dań.

Jak można wykorzystać masło orzechowe w formie dodatku?

Jak najprościej wykorzystać masło orzechowe? Nie będzie tu zaskoczeniem, że najoczywistszym rozwiązaniem jest kanapka. Jednak pasta orzechowa daje niezwykle wiele możliwości na to, by zwykła kanapka zamieniła się w kulinarne dzieło sztuki. 

Dla Amerykanów klasykę stanowi PB & J (peanutbutter&jelly), czyli kanapka z chleba tostowego z masłem orzechowym i dżemem albo galaretką. Owocowy dodatek nadaje całej kompozycji lekkości. Właśnie dlatego wcale nie dziwi, że niektórzy decydują się na kanapkę z masłem orzechowym z plasterkami banana albo kawałkami jabłka i gruszki. Są jednak również zwolennicy dodatków warzywnych np. rzodkiewki, sałaty, a nawet ogórka. Choć niektóre połączenia mogą początkowo brzmieć nieco abstrakcyjnie, to w rzeczywistości okazują się one bardzo smaczne. Masło orzechowe świetnie wypada także w połączeniu z czekoladą i owocami. Jeżeli szukasz natomiast bardziej dietetycznego przepisu, idealnym wyborem jest owsianka z masłem orzechowym. Wystarczy, że do ugotowanych płatków owsianych dodasz łyżkę masła orzechowego i swoje ulubione owoce i orzechy. To niezwykle łatwy przepis, który zapewni Ci energię na wiele godzin. Jak jeszcze można wykorzystać masło orzechowe na śniadanie? Dobrym pomysłem są też naleśniki z masłem orzechowym. Ponownie kremowe nadzienie możesz uzupełnić dżemem, owocami albo dodatkiem bitej śmietany. Taki smakowity poranek będzie musiał zwiastować udany dzień.

 

Smakowite desery z masłem orzechowym

Masło orzechowe jest też doskonałym dodatkiem do deserów. Jak można wykorzystać masło orzechowe w wypiekach? Możesz postawić na czekoladowe brownie, a także na kuszące ciasteczka z masłem orzechowym. 

Dzisiaj przedstawimy prosty przepis na ciasteczka. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a gotowy wypiek jest niezwykle smaczny, a przy tym sycący. Pierwszym krokiem jest nastawienie piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał, z powodzeniem przygotujesz masę. Warto wspomnieć o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucasz 100 g masła, 120 g masła orzechowego oraz 150 g cukru, a następnie całość mieszasz na gładką masę. Ciągle mieszając dodajesz jajko. W drugiej misce łączysz ze sobą suche składniki, czyli 180 g mąki pszennej, łyżeczkę sody oczyszczonej i ½ łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie mieszasz zawartość obu misek i dodajesz do całości ok. 50-70 g pokrojonej gorzkiej czekolady. Z tak przygotowanej masy formujesz spłaszczone kulki, które wkładasz do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć pyszne i aromatyczne ciastka. Wybornym i łatwym w przygotowaniu deserem jest również shake z masłem orzechowym. Do blendera wlewasz 200 ml mleka albo mleka roślinnego np. owsianego lub kokosowego. Następnie dodajesz 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę miodu oraz 1 banana. Całość miksujesz na gładką masę. Opcjonalnie możesz dodać także inne owoce np. truskawki albo borówki.

 

Sposoby na masło orzechowe w daniach wytrawnych

Masło orzechowe jest powszechnie wykorzystywane m.in. w kuchni tajskiej i indyjskiej, gdzie dodawane jest przede wszystkim do wytrawnych dań. Pasta orzechowa doskonale wydobywa walory warzyw czy mięs, zapewniając niezwykłe doznania smakowe. Swoją przygodę z wytrawną wersją masła orzechowego możesz rozpocząć m.in. poprzez przyrządzenie pikantnej pasty, która stanowi świetną marynatę oraz bazę do sosów. Posiekaną cebulę i papryczkę chili podsmażasz na patelni. Następnie dodajesz do tego 5 łyżek masła orzechowego, 3 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny oraz łyżkę miodu. Tak przygotowaną pastę przyprawiasz następnie czosnkiem, bazylią, pietruszką oraz solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać także swoje ulubione przyprawy. Jeżeli do pikantnej pasty z masła orzechowego dodasz passatę z pomidorów, otrzymasz wyśmienity sos do makaronu. 

Pasta świetnie nadaje się też do nacierania mięs przed pieczeniem. Gdy o mięsach mowa, trzeba też wspomnieć o kurczaku po tajsku. To jedno z tych dań, które jest szybkie w wykonaniu, a przy tym zaskakuje niezwykłymi walorami smakowymi. Od czego zacząć? Najpierw kroisz pierś kurczaka w drobne kawałki. Zależnie od preferencji może to być np. kostka albo paski. Mięso podsmażasz na niewielkiej ilości oleju. Do osobnego rondelka wlewasz 100 ml mleczka kokosowego, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 2-3 łyżki masła orzechowego. Całość podgrzewasz na małym ogniu, a następnie doprawiasz sokiem z cytryny, papryką chili oraz pieprzem. Tak przygotowany wywar dodajesz do kurczaka i całość dusisz przez parę minut na małym ogniu. Mięso możesz też zastąpić warzywami np. kalafiorem, marchewką i fasolką szparagową. Jedyną różnicą jest to, że warzywa na początku gotujesz, a potem od razu dodajesz je do przygotowanego sosu.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe jest nie tylko pysznym, ale i wyjątkowo wartościowym składnikiem. Dlaczego warto jeść masło orzechowe niezależnie od wieku i trybu życia? Przede wszystkim jest to produkt bogaty w korzystne dla zdrowia nienasycone tłuszcze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dodatkowo, zawarta w orzechach arachidowych witamina E, działa wzmacniająco na ten sam układ. Masło orzechowe zawiera również niacynę oraz kwas foliowy. Oba składniki wzmacniają działanie układu pokarmowego oraz układu nerwowego. Ponadto kwas foliowy jest składnikiem niezbędnym w diecie każdej kobiety w ciąży. Substancja wspiera m.in. wzrost i rozwój komórek oraz czerwonych krwinek. Przy tym odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu się układu nerwowego u dziecka. 

Choć często spotyka się opinię, że orzechy nie powinny być podawane dzieciom, jest to jedynie mit. To właśnie m.in. za sprawą zawartości kwasu foliowego oraz witamin z grupy B masło orzechowe jest dobrym wyborem dla maluchów. To jeden z tych produktów, przy pomocy którego możesz skutecznie rozszerzyć dietę dziecka. Masło orzechowe świetnie spisuje się również w diecie sportowców oraz wegan i wegetarian. Wszystko za sprawą zawartości białka roślinnego, które daje porządny zastrzyk energii, a przy tym jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym. Masło orzechowe można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Mamy nadzieję, że w dzisiejszym tekście znajdziesz inspirację, dzięki której ten składnik na stałe zagości w Twojej kuchni.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium