Jakie właściwości posiada masło orzechowe?
Czy masło orzechowe jest zdrowe i czy nawet sportowcy mogą raczyć się kanapkami z pastą orzechową? Odpowiedź na oba pytania jest pozytywna, jednak warto trochę rozwinąć temat. Masło orzechowe jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Właśnie dlatego w sposób szczególny jest polecane weganom, wegetarianom oraz sportowcom. Kolejnym atutem masła orzechowego jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który przyspiesza działanie metabolizmu, a do tego obniża poziom stężenia glukozy we krwi. Produkt jest także świetnym źródłem magnezu, potasu oraz witaminy E, określanej mianem witaminy młodości oraz płodności. Jest ona naturalnym antyoksydantem, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami. W rezultacie skóra na dłużej zachowuje swoją jędrność. Z kolei magnez i potas usprawniają działanie układu mięśniowego i nerwowego. Warto też wspomnieć, że orzechy są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia udarów i chorób serca. Dlaczego jeszcze dobrze jest spożywać masło orzechowe? Jest ono źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a więc przeciwdziała miażdżycy. Spotkałeś się kiedyś ze stwierdzeniem, że pasta orzechowa jest dobra nie tylko dla sportowców, ale i dla naukowców? Wiele w tym racji, a wszystko za sprawą zawartości tryptofanu. Aminokwas poprawia koncentrację oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu.
Odmiany masła orzechowego – z nerkowców, z migdałów czy z dodatkiem miodu?
Zdecydowanie największą popularnością cieszy się masło z orzechów arachidowych, jednak jeżeli masz na nie uczulenie albo zwyczajnie nie lubisz ich smaku, jeszcze nic straconego. Dostępne są także alternatywy dla pasty z orzechów arachidowych. Ich podstawą są m.in. migdały albo nerkowce. Stanowią one świetne urozmaicenie diety. Jakie właściwości posiada masło z migdałów? Przede wszystkim jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera go aż dwa razy więcej niż krowie mleko! Pasta z migdałów jest również bogata w białko roślinne, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B wspierają odporność, układ nerwowy, metabolizm i wiele innych funkcji naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości argininy, polecana jest sportowcom. Składnik ten odpowiada za zwiększenie wydolności mięśni. Dlaczego warto jeść masło z nerkowców? Podobnie, jak pasta z migdałów, również masło z nerkowców jest doskonałym źródłem fosforu, potasu oraz magnezu. Utrzymanie prawidłowego poziomu makroelementów odgrywa kluczową rolę w sprawnym działaniu układu nerwowego. Nerkowce zawierają również szereg witamin m.in. C, K oraz B6. Pierwsza wspiera pracę układu odpornościowego, druga pełni kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, z kolei trzecia wpływa na poprawę konsternacji. Już jedna kanapka z pastą migdałową dziennie może mieć korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Wśród odmian masła orzechowego warto wymienić też pasty arachidowe z dodatkami. Masło orzechowe z miodem posiada słono-słodki smak. Ponadto dzięki zawartości miodu wspiera pracę układu odpornościowego.
Jak jeść masło orzechowe?
Z każdym rokiem masło orzechowe zyskuje w Polsce nowych zwolenników. Choć jeszcze daleko nam do Stanów Zjednoczonych, gdzie pasta z orzechów gości prawie w każdym domu, to jednak coraz chętniej sięgamy po apetyczny przysmak. Masło orzechowe posiada niesamowity potencjał, dzięki czemu sprawdza się zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Najprostszym sposobem na pastę z orzechów jest podanie jej z chlebem. Już tak zwykła kanapka ma wyjątkowe walory smakowe. Pastę z orzechów z powodzeniem możesz używać zamiast tradycyjnego masła. Amerykanie często przełamują jej smak dodatkiem kwaśnej galaretki albo słodkiego dżemu. Bywają też osoby, które lubią łączyć orzechy z kremem czekoladowym, a nawet warzywami. Swoich miłośników posiada także kanapka z masłem orzechowym, sałatą i rzodkiewką. Jak jeszcze wykorzystać pastę z orzechów w kuchni? Świetnie sprawdza się jako składnik naleśników i to zarówno jako część ciasta, jak i nadzienie. W wielu kawiarniach znajdziesz shake’i z dodatkiem masła orzechowego. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt jest naprawdę wyjątkowy. Wystarczy, że do ulubionego mleka dodasz łyżkę masła orzechowego, a następnie całość zmiksujesz. By napój zyskał wielowymiarowy smak, możesz dorzucić np. banany, borówki, a nawet herbatniki. To jednak nie jedyny deser, w którym świetnie sprawdza się masło orzechowe. Jest ono również perfekcyjnym składnikiem ciast oraz ciastek. Lekko słonawy smak doskonale przełamuje np. słodycz czekolady. Dla zwolenników dań wytrawnych polecamy przepisy kuchni indyjskiej, w której masło orzechowe jest wykorzystywane m.in. w formie marynaty do mięs oraz podstawy sosów. Pewne jest, że wśród tak bogatego wyboru różnych opcji, z łatwością znajdziesz pomysł na wykorzystanie masła orzechowego.