polskie produkty pszczele z własnej pasieki
język: EN znajdź nas na: facebook instagram

Właściwości miodu lipowego

2017-08-03
Kategoria: Miód

Miód lipowy uważany jest za jeden z najcenniejszych i najsmaczniejszych miodów dostępnych w Polsce. Z czego powstaje? Jak sama nazwa wskazuje z nektaru kwiatu lipy, czyli drzewa rosnącego przy drogach, w parkach i w okolicach domostw. Miód lipowy jest trudno pozyskać ponieważ lipa nie jest drzewem rosnącym w większych skupiskach, a takie są niezbędne do tego aby pszczoły mogły wytworzyć ten pyszny miód.

W stanie płynnym miód lipowy charakteryzuje się zazwyczaj jasną lub średnio ciemną barwą, zaś w wyniku procesu krystalizacji odcień zmienia się najczęściej na ciemnożółty. Miód lipowy posiada wyrazisty, przyjemny zapach oraz smak nieco ostrzejszy od miodu wielokwiatowego czy rzepakowego. Skrystalizowany miód lipowy przybiera zazwyczaj przyjemną, kremową i drobnoziarnistą konsystencję.

Właściwości lecznicze miodu lipowego są znane i wykorzystywane od wielu lat. Miód lipowy tak jak napar z kwiatu tej rośliny, oprócz wspaniałego smaku, posiada także wiele drogocennych właściwości. Powszechnie uważa się, że miód lipowy jest najlepszym środkiem wspomagającym leczenie chorób dróg oddechowych oraz przeziębień. Miód lipowy działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie, wykazując przy tym właściwości rozgrzewające i uspokajające. Badania wskazują także na wysokie właściwości antybiotyczne miodu lipowego, dlatego też warto go stosować w przypadku zakażenia bakteriami.

Miód lipowy przy dłuższym spożywaniu wzmacnia organizm i podnosi jego odporność, co jest szczególnie pożądane w okresie jesienno-zimowym. Miód lipowy nie jest jednak wykorzystywany tylko w przypadku przeziębień i grypy ponieważ świetnie wpływa także na układ krwionośny zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Polecany jest także osobom mającym problemy z układem moczowym - żeby wzmocnić działanie moczopędne najlepiej spożywać miód lipowy wraz z naparem z kwiatu lipy.

Jak spożywać miód lipowy? Jest tak pyszny, że można spożywać go prosto ze słoika, jednak równie wspaniale smakuje jako dodatek do ciepłych napojów np. rpzgrzewającej herbaty z cytryną czy kawy z mlekiem. Należy jednak pamiętać, że nie wolno miodu (jakiegokolwiek) dodawać do gorącej wody - jej temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni celsjusza.

Gdzie kupić? Zapraszamy do naszego sklepu internetowego - świeży i pyszny miód lipowy jest już dostępny! :)
 

Do góry