Polskie miody z własnej pasieki
język: EN switch to english znajdź nas na: facebook instagram

Właściwości miodu rzepakowego

2017-09-11
Kategoria: Miód

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce. Zaliczany jest do miodów wiosennych ponieważ pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu rzepaku czyli rośliny kwitnącej wczesną wiosną. Rzepak to roślina wysoce miododajna i często uprawiana w naszym kraju, niestety, przy niekorzystnych warunkach pogodowych nie nektaruje, co skutkuje tym, że pszczoły go nie oblatują. 

Miód rzepakowy w stanie płynnym ma jasno-żółtą, wręcz słomkową barwę. Po skrystalizowaniu miód rzepakowy łatwo rozpoznać ponieważ wyróżnia się bardzo jasnym, wręcz białym kolorem. Należy tutaj zaznaczyć, że miód rzepakowy krystalizuje ekstremalnie szybko, dlatego też należy miodobranie i konfekcjonowanie przeprowadzać wyjątkowo sprawnie. Miód rzepakowy może krystalizować już w plastrach ramek. Z czego wynika tak szybka krystalizacja miodu rzepakowego? Miód ten zawiera więcej cukrów prostych niż cukrów złożonych (fruktozy) co powoduje, że proces krystalizacji miodu następuje bardzo szybko. 

Jak smakuje miód rzepakowy? Jest to jeden z miodów najdelikatniejszych w smaku. Niektórzy twierdzą, że jego smak jest lekko mdły i mniej słodki niż pozostałe odmiany miodów. Dzięki temu miód ten świetnie nadaje się do gotowania ponieważ nie zmienia diametralnie smaku potraw. Miód rzepakowy ma również charakterystyczny, ale delikatny zapach, w którym można wyczuć woń kwiatu rzepaku. Jakie właściwości ma miód rzepakowy? 

Choroby serca i ukłądu krążenia

Przede wszystkim miód rzepakowy sprawdza się w chorobach serca i całego układu krążenia. Jest to spowodowane wysoką zawartością glukozy, która po wchłonięciu do krwioobiegu wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego i rozszerza naczynia wieńcowe przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze. Ze względu na te właściwości miód rzepakowy polecany jest osobom chorujacym na serce. 

Stan wyczerpania organizmu

Miód rzepakowy świetnie sprawdzi się w stanach wyczerpania fizycznego ponieważ glukoza w nim zawarta świetnie odżywia organizm i stanowi regeneracyjną odżywkę dla organizmu. Osoby uprawiające wyczynowo sport lub przygotowujące się do zawodów mogą spożywać miód rzepakowy w celu regeneracji organizmu. 

Choroby wątroby

Miód rzepakowy bardzo dobrze sprawdza się w przypadku schorzeń wątroby. Ta właściwość miodu rzepakowego jest również powiązana z dużą zawartością glukozy, która jest łatwo przyswajalna przez wątrobę. Składniki występujące w miodzie rzepakowym sprawiają, że wątroba, a co za tym idzie nasz organizm, szybciej się oczyszcza. Miód rzepakowy usprawnia również pracę pęcherzyka żółciowego.

Zadrapania, ranki i problemy skórne 

Miód rzepakowy polecany jest również w przypadku drobnych skaleczeń lub zranień. Posmarowanie takiego miejsca cienką warstwą miodu rzepakowego przyspiesza gojenie i minimalizuje ryzyko zakażenia. Miód lipowy wykazuje również właściwości ściągające, co można efektywnie wykorzystać w przypadku problemów skórnych takich jak trądzik. W przypadku używania miodu jako składnika np. domowych maseczek do twarzy należy zrobić próbę alergiczną. 

Problemy z żołądkiem

Miód rzepakowy może stanowić dodatkowy środek wspomagający leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy ponieważ przyspiesza leczenie stanu zapalnego tych narządów. Miód rzepakowy pomaga także w walce ze zgagą, mdłościami oraz wzdęciami. 

Po czym rozpoznać dobry miód rzepakowy? Prawdziwy miód rzepakowy szybko krystalizuje, a już skrystalizowany ma jednolitą, kremową konsystencję. Bardzo często tworzą się na nim białe wzory, przypominające mróz na szybach. Nie ma powodu do niepokoju, takie wzory również świadczą o jakości miodu - jest to po prostu powietrze uwięzione w słoiku, które świadczy o tym, że miód przebył bardzo krótką drogę z ula do słoika.

Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego w którym kupicie nasz pyszny miód rzepakowy


 

Do góry