Polskie miody z własnej pasieki
język: EN znajdź nas na: facebook instagram

Właściwości pyłku pszczelego

2017-07-14
Kategoria: Pyłek pszczeli

Wiele osób zastanawia się czym są te małe kolorowe kuleczki zamknięte w słoiku. Mowa o pyłku kwiatowym (inaczej pszczelim), który jest jednym z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, pyłek znajduje szereg zastosowań jako substancja lecznicza, ma także pozytywny wpływ na naszą urodę.

Jak powstaje pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Interesuje pszczoły dlatego, że tuż obok miodu, jest ich podstawowym pokarmem zawierającym duże ilości białka i innych ważnych składników odżywczych. Zbieraniem pyłku z kwiatów zajmują się pszczoły zbieraczki. W celu zebrania pyłku pszczoła miesza go z odrobiną nektaru oraz śliny, a następnie formuje w kulki nazywane obnóżami pyłku pszczelego. Pyłek jest przenoszony przez zbieraczkę w specjalnych koszyczkach znajdujących się na jej tylnych nogach.

Pszczoły zbieraczki zanoszą pyłek do ula, gdzie jest przeznaczany na bieżące potrzeby pokarmowe rodziny pszczelej oraz jako zapas w przypadku braku pyłku w przyrodzie. Pyłek składany jest do komórek, a następnie ubijany oraz pokrywany miodem, dzięki czemu następuje proces fermentacji. Proces ten sprawia, że pyłek jest zakonserwowany oraz łatwo przyswajalny. Pyłek przetworzony w ten sposób przez pszczoły nazywamy pierzgą. A jak pyłek jest pozyskiwany przez pszczelarza? W ulach montuje się specjalne poławiacze pyłku, dzięki którym pszczoły zbieraczki wchodzące do ula gubią obnóża pyłkowe, które następnie można zebrać. Pyłek jest suszony i przemrażany w celu odpowiedniej konserwacji.
 

Dla kogo?

Pyłek mogą spożywać właściwie wszyscy, w tym dzieci powyżej 3. roku życia. Szczególnie polecany jest przy zwiększonym wysiłku fizycznym, osłabieniu organizmu oraz osobom ze zmniejszoną odpornością. Warto go zażywać przede wszystkim przed rozpoczęciem okresu jesienno-zimowego oraz wczesną wiosną, w celu zwiększenia odporności i uchronienia się od przeziębień. Pyłek kwiatowy może być świetnym dodatkiem do diety sportowców, a także osób pracujących umysłowo ponieważ polepsza koncentrację. Pyłek kwiatowy ma również szerokie zastosowanie kosmetyczne. Rewelacyjnie wzmacnia włosy oraz hamuje ich wypadanie, ponadto regularne spożywanie pyłku pozytywnie wpływa na wygląd skóry i paznokci. Pyłek pszczeli mogą zażywać również kobiety w ciąży pod warunkiem, że nie są na niego uczulone. 
 

Skład chemiczny pyłku

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego. W pyłku kwiatowym zidentyfikowano ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to m.in: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, kwasy organiczne oraz stymulatory wzrostu.

Przykładowe właściwości odżywcze i lecznicze pyłku kwiatowego

Odżywcze: stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki oraz witaminy

Odtruwające: eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie czynników chemicznych na organizm człowieka.

Przeciwmiażdżycowe: ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. Obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje zlepianie płytek krwi

Kosmetyczne: pyłek odżywia i wzmacnia skórę, włosy i paznokcie

Antybiotyczne: wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, grzyby

…i wiele innych!

Jak stosować pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy można spożywać na wiele sposobów, jednak najlepiej rozmieszać go z letnią wodą (ewentualnie miodem lub mlekiem) i przyjmować w formie płynnej. Pyłek może również stanowić dodatek do twarożku lub słodkiego deseru.

Sugerowany sposób stosowania podajemy poniżej. Kuracja pyłkowa powinna trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w roku. Po każdym zakończonym cyklu leczniczym należy zastosować przerwę.

  • Dzieci 3-5 lat- 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
  • Dzieci 6-12 lat- 15 g pyłku (trzy łyżeczki od herbaty)
  • Dzieci powyżej 12 lat i dorośli- 20 g pyłku (cztery łyżeczki od herbaty)
  • Dorośli leczniczo- maksymalnie 30-40 g pyłku (dwie łyżki stołowe)
Spożywać raz dziennie, wcześniej rozpuścić w letniej wodzie, ¼ szklanki.

Pyłek kwiatowy ma również zastosowanie w kosmetyce. Polecamy maseczkę odżywczą: 2 łyżki sproszkowanego pyłku wymieszać z letnią wodą do uzyskania papki. Nałożyć na twarz na 20 minut. Przed użyciem warto zrobić próbę alergiczną!

Gdzie kupić? 

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego :)

Do góry