Dziś Ola z ola_kitek_home przygotowała dla Was szybki i prosty przepis na kaczkę z miodowo-żurawinową glazurą. Wygląda i smakuje pysznie, jest idealnym pomysłem na weekendowy obiad w rodzinnym gronie.
Potrzebujemy:
Pierś z kaczki
3 łyżki miodu, ja użyłam miód z żurawiną
2 ząbki czosnku
Łyżka majeranku
Sól, pieprz
Wykonanie:
- Przygotowania zaczynamy od marynaty. Do słoiczka dodajemy miód, koniecznie drewnianą łyżeczką. Następnie czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól oraz pieprz.
- Zamykamy słoik i energicznie potrząsamy.
- Nacieramy kaczkę. Skórkę można delikatnie naciąć w paski lub w romby. Najlepiej żeby poleżała tak kilka godzin a najlepiej całą noc.
- Piersi smażymy na suchej patelni, skórą do dołu. Tłuszcz zacznie się wytapiać i skóra nabierze rumianego koloru, ale nie może się spalić. Po chwili przewracamy na drugą stronę, dosłownie na minutę.
- Przekładamy ją do specjalnego rękawa i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik 180 stopni- godzina.
- 5 minut przed czasem rozcinany worek.
- Smarujemy zredukowanym sosem z patelni.
- Pieczemy przez ostatnie kilka minut żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Wszystkie smaki, które zostały po smażeniu dodadzą jeszcze większego aromatu. Podajemy np. z kaszą gryczaną i domowymi buraczkami.
Smacznego!