🚚 🍯  Złóż zamówienie za 189 zł i skorzystaj z opcji darmowej dostawy!

Szukaj

Miodowo-żurawinowa pierś z kaczki - przepis. Cykl #przepisybartnika.

Justyna, 26 sierpień 2021
Miodowo-żurawinowa pierś z kaczki - przepis. Cykl #przepisybartnika.

Dziś Ola z ola_kitek_home przygotowała dla Was szybki i prosty przepis na kaczkę z miodowo-żurawinową glazurą. Wygląda i smakuje pysznie, jest idealnym pomysłem na weekendowy obiad w rodzinnym gronie. 

Potrzebujemy:

Pierś z kaczki

3 łyżki miodu, ja użyłam miód z żurawiną 

2 ząbki czosnku

Łyżka majeranku

Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Przygotowania zaczynamy od marynaty. Do słoiczka dodajemy miód, koniecznie drewnianą łyżeczką. Następnie czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól oraz pieprz.
  • Zamykamy słoik i energicznie potrząsamy.
  • Nacieramy kaczkę. Skórkę można delikatnie naciąć w paski lub w romby. Najlepiej żeby poleżała tak kilka godzin a najlepiej całą noc.
  • Piersi smażymy na suchej patelni, skórą do dołu. Tłuszcz zacznie się wytapiać i skóra nabierze rumianego koloru, ale nie może się spalić. Po chwili przewracamy na drugą stronę, dosłownie na minutę.
  • Przekładamy ją do specjalnego rękawa i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik 180 stopni- godzina.
  • 5 minut przed czasem rozcinany worek.
  • Smarujemy zredukowanym sosem z patelni.
  • Pieczemy przez ostatnie kilka minut żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Wszystkie smaki, które zostały po smażeniu dodadzą jeszcze większego aromatu. Podajemy np. z kaszą gryczaną i domowymi buraczkami.

Smacznego!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów