Naturalny pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy (pszczeli)

STAN: DOSTĘPNY

Data rozsypania do słoików: od maja do czerwca 2019 r.
Konsystencja: naturalne obnóża pyłkowe kwiatów zbierane i formowane przez pszczoły.
Produkt polski, wytworzony przez pszczoły na Mazowszu.

Pyłek pszczeli to jeden z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Ze względu na bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów pyłek kwiatowy (pszczeli) ma szeroką gamę zastosowań i z powodzeniem może zastępować sztuczne suplementy diety.

Pyłek pszczeli spożywa się najczęściej w formie płynnej – rozpuszcza się go z letnią, przegotowaną wodą, zostawia na kilka godzin i po przemieszaniu wypija. Można do smaku dodać łyżeczkę miodu. Pyłek kwiatowy (pszczeli) już rozpuszczony w wodzie charakteryzuje zapach kwiatów i miodu, zaś jego smak jest lekko mdły, niektórzy opisują go jako ziemisty.

Pyłek pszczeli jest szczególnie polecany w przypadku:

  • potrzeby wzmocnienia odporności organizmu,
  • niedoborów witamin i mikroelementów,
  • osłabienia i zwiększonej aktywności fizycznej lub umysłowej,
  • dla osób uprawiających sport, ćwiczących na siłowni,
  • w przypadku wypadania włosów, problemów z paznokciami i skórą.

Nasz pyłek kwiatowy (pszczeli) charakteryzuje najwyższa jakość. Pyłek kwiatowy zawsze dokładnie przygotowujemy do sprzedaży – pyłek najpierw suszymy po to by się nie psuł, następie mrozimy w celu zachowania swoich właściwości, a na końcu oczyszczamy na wialni żeby był pozbawiony zanieczyszczeń mechanicznych.

Więcej o właściwościach naszego pyłku pszczelego i sposobach stosowania.

Należy pamiętać, że pyłku pszczelego nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie. Osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować ostrożność ponieważ pyłek kwiatowy może wywołać u nich reakcję alergiczną. Jeżeli nie wiemy czy mamy uczulenie na pyłek, przed spożyciem należy wykonać próbę alergiczną - delikatnie wziąć na język jedno obnóże pyłku, jeżeli po spożyciu wystąpi pieczenie lub mrowienie może to oznaczać uczulenie na pyłek kwiatowy.


DOSTĘPNE GRAMATURY: 500 g , 225 g
Logo Dziedzictwa Kulinarnego
Do góry