Chcesz naturalnie wzmocnić odporność i szukasz prawdziwego pyłku pszczelego? Już teraz czekają na Ciebie skarby z naszej pasieki. Poczuj wyjątkowy...
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli (inaczej pyłek kwiatowy) to jeden z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Powstaje w wyniku zbierania przez pszczoły ziaren pyłku z kwiatów, które są następnie formowane w drobne kuleczki i transportowane do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych odnóżach owada. Ma postać drobnych, barwnych granulek o charakterystycznym, lekko roślinnym zapachu i różnorodnej strukturze. Pyłek można dodawać do jogurtów, koktajli, owsianek lub spożywać po namoczeniu w letniej wodzie. To ciekawy sposób na urozmaicenie codziennego menu o składnik prosto z pasieki.
Kraj pochodzenia pyłku: POLSKA
Masa netto: 200 g lub 500 g do wyboru z poniższej listy
Smak: w wersji nierozpuszczonej słodki, kwiatowy, w wersji rozpuszczonej w wodzie, ziołowy, ziemisty, lekko mdły
Zbiór 2025!
Pyłek pszczeli (kwiatowy) od Bartnika
Pyłek pszczeli to naturalne obnóża pyłkowe kwiatów zbierane i formowane przez pszczoły. Pyłek pszczeli jest przemrożony, wysuszony oraz owiany na wialni. Gotowy do spożycia, pyszny i zdrowy! Ze zbiorów 2025. Produkt polski, wytworzony przez pszczoły na Mazowszu. Pyłek pszczeli to jeden z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły.
Nasz pyłek kwiatowy (pszczeli) charakteryzuje najwyższa jakość. Pyłek kwiatowy zawsze dokładnie przygotowujemy do sprzedaży – pyłek najpierw suszymy po to by się nie psuł, następnie mrozimy w celu zachowania swoich właściwości, a na końcu oczyszczamy na wialni żeby był pozbawiony zanieczyszczeń mechanicznych.
Należy pamiętać, że pyłku pszczelego nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie. Osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować ostrożność ponieważ pyłek kwiatowy może wywołać u nich reakcję alergiczną. Jeżeli nie wiemy czy mamy uczulenie na pyłek, przed spożyciem należy wykonać próbę alergiczną - delikatnie wziąć na język jedno obnóże pyłku, jeżeli po spożyciu wystąpi pieczenie lub mrowienie może to oznaczać uczulenie na pyłek kwiatowy.
Pyłek pszczeli - jak go spożywać?
Pyłek pszczeli spożywa się najczęściej w formie płynnej – rozpuszcza się go z letnią, przegotowaną wodą, zostawia na kilka godzin i po przemieszaniu wypija. Można do smaku dodać łyżeczkę miodu. Pyłek kwiatowy (pszczeli) już rozpuszczony w wodzie charakteryzuje zapach kwiatów i miodu, zaś jego smak jest lekko mdły, niektórzy opisują go jako ziemisty. Pyłek pszczeli można spożywać także w jego oryginalnej formie czyli w formie obnóży (kuleczek). W tej formie pyłkiem można posypywać desery, lody, owsiankę czy sałatki. Dzieciom pyłek pszczeli podaje się również w formie miodowego lizaka - łyżeczkę miodu należy obtoczyć w pyłku i w tej formie podać dziecku.
Pyłek pszczeli dla dzieci
Czy pyłek pszczeli można podawać dzieciom? Jak najbardziej! Należy jednak pamiętać od dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze pyłek kwiatowy podajemy dzieciom od 3 roku życia. Po 2 przed podaniem pyłku należy wykonać próbę alergiczną. Jak to zrobić? Jedną kuleczkę pyłku rozsmarować na dłoni dziecka, jeżeli wszystko będzie w porządku to następnego dnia podajemy dziecku doustnie jedną lub dwie kuleczki pyłku. Jeżeli nie występuje pieczenie na języku, żadne zaczerwienienie czy inne dolegliwości to następnego dnia próbujemy podać niepełną łyżeczkę od herbaty.
Gdzie kupić dobry pyłek pszczeli (kwiatowy)?
Pyłek pszczeli wysokiej jakości najlepiej kupować od zaufanego pszczelarza lub w renomowanej pasiece. W Bartniku oferujemy tylko polski pyłek pszczeli, bez dodatków czy ulepszaczy. Nasz pyłek pszczeli charakteryzuje najwyższa jakość, piękny zapach oraz pyszny smak. W sklepie internetowym bartnikmazowiecki.pl oferujemy przystępne ceny pyłku kwiatowego, szybką dostawę oraz profesjonalną obsługę. Polski, dobry pyłek pszczeli tylko w Bartniku Mazowieckim!
