Naturalny miód rzepakowy

Miód rzepakowy

STAN: DOSTĘPNY

Data rozlania do słoików: czerwiec 2019 r.
Konsystencja: skrystalizowany, miękki w konsystencji.
Produkt polski, wytworzony przez pszczoły na Mazowszu.

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce. Miód rzepakowy to miód wiosenny, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z nektaru kwiatów rzepaku. Charakteryzuje się jasną, prawie białą barwą i delikatnym smakiem. Jest to jeden z najmniej słodkich miodów. Ze względu na wysoką zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje, konsystencją przypominając zbite masło. Miód rzepakowy jest lubiany przez dzieci ze względu na swój delikatny smak.

Miód rzepakowy jest szczególnie polecany w przypadku:

  • chorób serca i układu krążenia,
  • chorobach układu trawiennego,
  • osłabieniu organizmu,
  • zwiększonej aktywności fizycznej i umysłowej.

Miód rzepakowy wykazuje działanie:
  • wzmacniające serce i układ krwionośny,
  • dodające energii,
  • wzmacniające odporność,
  • przyspiesza gojenie się zadrapań i drobnych ran.

Miód rzepakowy świetnie nadaje się do gotowania. Ze względu na swój delikatny smak praktycznie nie zmienia smaku potraw. Jego kremowa, delikatna konsystencja sprawia, że miód rzepakowy jest idealny do smarowania. Kanapki oraz naleśniki z kremowanym miodem rzepakowym smakują wyśmienicie!

Więcej o właściwościach naszego miodu rzepakowego.

Miodu nie należy poddawać obróbce termicznej powyżej 40 stopni ponieważ traci swoje właściwości prozdrowotne. Krystalizacja miodu to bardzo dobry objaw, świadczący o wysokiej jakości miodu. Należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


DOSTĘPNE GRAMATURY: 1100 g , 650 g , 390 g
Logo Dziedzictwa Kulinarnego
Do góry