2-3 gruszki
2 cukinie (ok 350 g)
115 g masła
4 łyżki masła Kakaowy Orzeszek @bartnik_mazowiecki
5 łyżek miodu
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
Wykonanie:
Gruszki jeśli są bardzo twarde to gotujemy ok 5 minut. Moje były już miękkie, więc pominęłam ten krok. Można obrać je ze skórki, ale nie trzeba. Wydrążyłam nasiona. Masa: Do misy miksera dodałam masło, zamiast cukru- miód, zaczęłam ucierać, aż składniki się połączą. Następnie dodałam pastę orzechową i znowu mieszamy. Kolejny etap to suche składniki, które dodajemy na przemian z jogurtem, mieszamy szpatułką, powtarzamy- dosypujemy suche i znowu jogurt. Na koniec dodajemy startą cukinię. Formę (25cm) wyłożyłam papierem do pieczenia- spód. Ułożyłam gruszki, jeśli się przewracają można obciąć spód, tak żeby były równe i delikatnie przelałam masę. Piekarnik 160 stopni i pieczemy ok godzinki lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy i czekamy aż wystygnie.