Sernik Monte z miodem z czarną porzeczką i borówkami
Masa:
800 g zmielonego sera na sernik
2 Monte
2 łyżki żelatyny
2 szklanki borówek
Spód:
150 g herbatników
90 g masła
Herbatniki miksujemy, dodajemy płynne masło i dokładnie mieszamy. Okrągłą Formę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, resztę odcinamy nożykiem. Przekładamy herbatniki i mocno dociskamy. Lodówka 30 min.
Masa: W gorącej wodzie- 1 /3 szklanki, rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Odstawiamy na bok. Do dużej misy dodajemy ser. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy i miksujemy. Dodajemy Monte, 2 łyżki miodu oraz borówki. Mieszamy. Wylewamy na gotowy spód. Gdy ciasto juz stężeje, wierzch dekorujemy borówkami oraz np. mlecznymi kanapkami pokrojonymi w kosteczki. Całość oblewamy odrobiną miodu z czarną porzeczką. Sernik podajemy schłodzony. Smacznego!