Szybki i prosty przepis na zdrową i słodką przekąskę!
Potrzebujemy ( na jedną foremkę tzw. keksówkę 30 cm)
▫️2 woreczki ryżu jaśminowego (2x100g)
▫️Mleczko kokosowe- puszka
▫️Wiórki kokosowe 200 g
▫️Cukier ok 6 łyżek (można zastąpić miodem)
▫️2 czekolady mleczne lub pasta Kokosowy Orzeszek
▫️Mleko ▫️Opcjonalnie kilka herbatników
✅Ryż gotujemy do miękkości.
✅Wyciągamy z woreczków i wlewamy mleczko kokosowe oraz 3/4 paczki wiórek- gotujemy kilka minut. Mieszamy żeby się nie przypaliło. Ryż powinien napić się mleczka.
✅Dodajemy też cukier lub miód do smaku, tak jak lubicie.
✅Całość blendujemy
✅Podłużną formę wyłożyłam folią spożywczą, tak żeby wystawała za ścianki foremki. Z łatwością można później wyciągnąć ciasto.
✅Spód formy można wyłożyć herbatnikami, miałam oferta paczkę, wiec wykorzystałam.
✅Przekładamy połamaną czekoladę do miski, dodajemy trochę mleka, trochę tzn. kilka łyżek i czekamy aż się rozpuści. Lepiej dolewać mleko stopniowo, aż uzyskacie pożądaną konsystencję. Jeśli czekolada by się Wam rozwarstwiła należy dolać mleko i energicznie mieszać.
✅Przelewacie na ryż.
✅Posypujemy wiórkami, które odłożyliśmy na ten etap.
✅Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.