Bywają podstawą deserów, sosów i dodatkiem do dań głównych, ale równie dobrze smakują w roli przekąski – orzechy przybierają najrozmaitsze formy, jednak w każdej z nich niezmiennie zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. Dlaczego warto jeść orzechy? Przede wszystkim rozpieszczają kubki smakowe, a przy tym stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz białka roślinnego orzechy stanowią obowiązkowy element diety wegan i wegetarian. Ponadto orzechy są prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B oraz m.in. fosforu, potasu i wapnia. Które orzechy są najzdrowsze? Jakie orzechy najlepiej poprawiają koncentrację? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule. Zapraszamy Cię na krótką podróż do wyjątkowej krainy orzechów!
Zalety jedzenia orzechów
Nie ma wątpliwości, że orzechy w diecie spisują się doskonale. Pozostaje jeszcze tylko pytanie, jakie orzechy wybrać? Choć wszystkie są zdrowe, to poszczególne gatunki różnią się pomiędzy sobą m.in. zawartością witamin oraz kalorycznością. Orzechy laskowe często kojarzone są z okresem Bożego Narodzenia, jednak jest to przekąska, którą warto wprowadzić także do codziennej diety. Orzechy laskowe zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z kolei kwas foliowy i witamina E sprawiają, że orzechy laskowe są znakomitym wyborem dla kobiet w ciąży. Spośród wszystkich orzechów to właśnie orzechy laskowe zawierają najwięcej proantocyjanidyn (PAC). Są to przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu wolne rodniki, a w konsekwencji opóźniają procesy starzeniowe organizmu. Ponadto PAC wpływają na zwiększenie odporności. Dlaczego warto jeść orzechy laskowe? Jeżeli dotychczasowe argumenty jeszcze Cię nie przekonały, może zrobi to fakt, iż orzechy laskowe poprawiają procesy poznawcze. Orzechy stymulują działanie mózgu. Sprawia to, że są polecane zwłaszcza w okresach nauki oraz wzmożonego wysiłku intelektualnego.
Niezwykle wiele korzyści dla zdrowia wykazują również migdały, które dzierżą tytuł króla orzechów. Wszystko za sprawą ich wyjątkowych właściwości. Podobnie jak inne orzechy, także migdały są idealnym źródłem białka, witaminy E oraz witamin z grupy B. To właśnie wysoka zawartość witamin sprawia, że migdały wpływają na polepszenie kondycji i wyglądu skóry. Migdały stanowią również źródło magnezu oraz przeciwutleniaczy. Pierwszy wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego, natomiast drugie obniżają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Orzechy – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne
Niewątpliwie sporym powodzeniem cieszą się popularne fistaszki, a więc orzechy arachidowe. Do ich sekretów należy m.in. wyborny smak, przystępna cena oraz dostępność w wielu rozmaitych formach. Orzeszki ziemne są smaczne już same w sobie, ale dla amatorów nietypowych przekąsek wymyślono m.in. fistaszki w czekoladzie albo w panierce z ostrej papryki. Czy jednak przy tym wszystkim orzechy arachidowe są zdrowe? Zdecydowanie tak! Oczywiście warunkiem jest spożywanie ich w rozsądnych ilościach. Fistaszki należą do tej samej grupy roślin co m.in. fasola i groch. Dzięki temu zawierają najwięcej białka spośród wszystkich orzechów. 100 gramów orzechów arachidowych dostarcza aż 25 gramów białka. Jest to więc idealny wybór dla osób na diecie roślinnej. Ponadto orzechy ziemne są doskonałym źródłem witaminy E, błonnika oraz kwasu foliowego. Wysoka zawartość witaminy B3 oraz magnezu i potasu wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego. Orzeszki ziemne są polecane zwłaszcza dla osób narażonych na stres. Fistaszki są też perfekcyjnym produktem na wieczorną przekąskę. Orzechy pomagają wyciszyć się po długim dniu i ułatwiają zasypianie. Ponadto zawartość niacyny i nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a w konsekwencji zapobiega występowaniu chorób serca.
Innymi interesującymi orzechami są nerkowce. Są to owoce nanercza, a więc drzewa pochodzącego z Brazylii. Dlaczego warto jeść nerkowce? Bywają one nazywane najsmaczniejszymi orzechami świata, a do tego przodują w zawartości magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Są też świetnym źródłem białka. Nerkowce, podobnie jak orzechy arachidowe, wykazują pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Dzięki sporym ilościom luteiny oraz przeciwutleniaczy, nerkowce wpływają korzystnie na ostrość widzenia. Wszystkie orzechy stanowią naturalną skarbnicę witamin i składników odżywczych. Które orzechy wybrać? Klienci na zakupach najczęściej kierują się kryteriami smaku oraz specyficznymi właściwościami poszczególnych gatunków. Dzięki temu z pewnością uda Ci się znaleźć orzechy idealne.