Syrop z cebuli i miodu ma dużo witaminy C, wspiera odporność organizmu, obdarowując go wieloma witaminami np. żelazem, więc jeśli ktoś ma problemy z anemią, to coś dla niego.
✅Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Jeśli zrobimy go w trakcie infekcji, może złagodzić jej objawy.
✅Zawarte w cebuli glikozydy i inne enzymy poprawiają trawienie, wspomagają pracę wątroby.
✅Jeśli męczy nas kaszel mokry lub suchy- może wspomóc jego leczenie Syrop działa wykrztuśnie, więc zaleca się jego spożycie max 2-3 godziny przed snem.
Potrzebujemy: Na każdą cebulę daję 2 łyżki miodu. Możemy użyć każdej odmiany cebuli, ale ja najbardziej lubię żółtą.
- 5 cebul
- 10 łyżek dobrego miodu, ja użyłam naturalnej Miód Mikstury z dodatkiem cebuli, czosnku i cytryny. Jeśli macie klasyczny miód, możecie użyć świeżego czosnku i soku z jednej cytryny.
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
- Układamy w czystym słoiku.
- Zalewamy miodem. (Jeśli jest bardzo twardy, można go delikatnie podgrzać, ale nie gotować, bo straci swoje cenne właściwości.
- Zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Już po kilku godzinach uzyskamy syrop. Wystarczy przelać przez gazę lub sitko, dodać sok z cytryny i gotowe.
Jeśli chodzi o maluszków to można wybrać miód z dodatkiem owoców, trochę złagodzi smak cebuli. Zalecany u dzieci powyżej roku.